Nov začetek

Nov začetek

Star rek že vrsto let pravi, da je vsak nov začetek težek. Pa naj bo začetek v novem domu, službi, projektu, sprememba v odnosi ali družini… Hkrati je vsak nov začetek tudi konec starega stanja in ločitev od poznanega občutka. Zato tudi takrat ko je sprememba dobrodošla in pozitivna, je lahko občutek ob njej tudi strašljiv. Saj se nam porajajo strahovi pred neznanim, kar pa prinaša proces spremembe.

Sprememba kariere ali zamenjava delovnega mesta prinaša tudi nov stres. Počasi se moramo ločiti od vzorcev, ki smo jih bili navajeni. Tudi če smo dlje časa iskali službo, se poslavljamo od prostega časa, ko smo si ga razporedili sami. Od časa, ki smo ga na nek način preživeli brezskrbno doma. Lahko, da se poslavljamo od starega delovnega mesta, ki nas več ne izpolnjuje ali nam je v breme. Ločujemo se tudi od sodelavcev, s katerimi smo več ur na dan preživeli skupaj. Prihajajo pa novi ljudje, novi odnosi in novi vzorci, ki nas bodo preizkušali. Na področjih kjer smo se naučili dovolj, bodo stvari stekle lahkotneje kot na področjih, kjer imamo še kaj za predelati in naučiti. Je pa nov korak naša od-ločitev. Odločimo se za spremembo v upanju, da je prava in nas bo nagradila ter osrečila.

Kaj pa novi začetki v družini? Prihod dojenčka je čudovit blagoslov in čudež sam po sebi. Prinaša pa tudi strah kako bomo zmogli, skok v neznano vlogo in naloge, ki nosijo v sebi veliko odgovornosti, tudi do drugega človeka.
Pričakovanja in realnost so lahko povsem drugačni, kot smo jih kje prebrali ali so nam o njih pripovedovali drugi. Seveda, saj smo edinstveni mi in naši otroci in odnos, ki ga stkemo v osrčju družine je unikaten pri vsakem izmed nas. Zato univerzalnih receptov, ki bi olajšali ta proces ni.
Najboljša smernica je naš občutek in to, da si dovolimo prisluhniti in začutiti otroka ter njegove potrebe takšne kot v danem trenutku so. Hkrati, pa se poslavljamo tudi od starega načina življenja. To je bistven korak za nastop starševstva, da ozavestimo kako pomembno poslanstvo nas čaka, koliko odrekanj, pa tudi novega veselja,manj trenutkov miru in ogromno cartanja.

V kakršni koli spremembi se že nahajamo, ne vemo kaj nas čaka. Lahko imamo cilje, želje in motivacijo, da jih uresničimo, se vsak dan trudimo, da dajemo najboljše od sebe, tudi če je kak dan to le preživeti in predihati, je v redu in dovolj. Poiščimo navdih, prisluhnimo svojemu notranjemu glasu in pogumno zakorakajmo naprej. Saj so ravno spremembe edina stalnica v življenju. Kar je dobra novica, saj lahko kadarkoli spremenimo to kar nam ni všeč, se od-ločimo za novo pot, nov začetek. Skušajmo pa ohranjati in s seboj ponesti tisto, kar nas radosti, svoj notranji mir in veselje v vsakem novem poglavju svojega življenja, v katerem se znajdemo.