Partnerski odnos: 5 jezikov ljubezni

Partnerski odnos: 5 jezikov ljubezni

Ohranjanje ljubezni, povezanosti, bližine in intimnosti v odnosu je resno delo. Vsak človek pa pojmuje ljubezen drugače. Prve ljubezni se naučimo v družini ob mami in očetu, druge pa kasneje v življenju ob spoznavanju novih odnosov. Primarna ljubezen je tista, ki nam je najbolj domača, jo najbolje razumemo in jo tudi živimo. Bolj kot se učimo in živimo tudi druge ljubezni, lažje jo razumemo še na drugačen način. Kot da govorimo še drugi jezik ljubezni, ljubezen nekoga drugega. Tukaj se srečata dva svetova ljubezni, ki se ju ob spoznavanju partnerja počasi učimo, njegovega jezika, potreb in njegovega razumevanja ljubezni. Bolj, ko bomo spoznavali partnerjevo primarno ljubezen, bolj bomo uglašeni in ljubezen v partnerskem odnosu bo ohranjena; saj je čustvena potreba po ljubezni vseživljenjska potreba.

1. Besede potrditve

Besedni pokloni, prijaznost, prošnje in pohvale so izredno močni izrazi ljubezni. Dejanja, ki jih partnerja vsakodnevno opravljata najprej opazimo. S tem, ko se za dejanje (sprehod s kužkom, pospravljena kuhinja, plačana položnica, oprano perilo…) zahvalimo pokažemo, da cenimo trud in samoiniciativno vedenje. Kadar smo deležni besed potrditve si navadno želimo narediti še več dobrega. Iz ljubezni. Pohvale in besede, ki vlivajo pogum so spodbudne besede. To so besede, ki bodo spodbujale partnerja, v njegovem razcvetu in ne tiste, za katere bi vi sami odločali, kaj mora narediti. Spodbujate njegova zanimanja in sposobnosti v pristnih željah, ki jih sam čuti (če jih še ne in je želja vaša, jo lahko partner razume kot obsodba ali kritika). Spodbude iz ljubezni zahtevajo vživljanje in pogled skozi partnerjeve oči. Ob tem pa ne smemo pozabiti na prijaznost, saj sta ton glasu in mimika pomembna indikatorja, ki povesta ali ste dobronamerni in ljubeznivi ali niste.
V ljubezni se ne štejejo krivice in neuspehi, odpuščanje je pot, ki preseže naše nepopolnosti in napake.

Vaja: Partnerja si med seboj vsak dan povesta vsaj 3 poklone, ki ju drug pri drugem cenita. Če je na začetku težko, si misli zapisujta in v enem tednu izmenjajta napisano.

2. Posvečen čas

Namenjanje pozornosti drug drugemu pomeni, da se gledata, vidita, poslušata in pogovarjata (brez motečih faktorjev kot so elektronske naprave ali drugi ljudje). Vzeti si čas in ga nameniti partnerju in mu ga tudi posvetiti je še en jezik ljubezni. Čas je dragocena dobrina, ki izkazuje delitev vašega življenja s partnerjem. Delite si lahko skupne misli, pogovore, interese,dejavnosti, hobije, izlete, potovanja… V vaše življenjske načrtne, dnevne načrte vključite načrtno tudi za čas za vaju. Lahko je (začetna sprememba) 10 minut na dan in skupni družinski vikendi, prilagodite jih sebi. Dejavnost je le orodje, ki ustvarja občutek bližine in je postranskega pomena, bistveno je komu usmerjate svojo pozornost. Pomembno je to, kar se dogaja na čustveni ravni med partnerjema ob skupnih trenutkih. Da je pogovor pristen pomeni, da govorite o sebi, razkrivate svoje občutke in razmišljanja. Naslednje je, da sta med seboj slišana, to pomeni pogovarjati se. S tem sta povezana na globlji ravni.

Vaja: Poiščita skupne dejavnosti in naslednjih nekaj mesecev načrtujta vsak mesec eno. Skupaj osvojita veščine pogovarjanja, tako da vsak dan vadita nemoteno pogovarjanje in poslušanje (5 minut poslušam, ko govori partner in obratno), nato čas povečajta in prilagajajta vašim potrebam.

3. Sprejemanje daril

Darilo je nekaj, kar podarimo partnerju in mu s tem pokažemo, da smo mislili nanj. Ni pomembna vrednost in kakšno darilo je, pomembno je, da smo se z njim spomnili na sočloveka. Ni pa dovolj le misel, temveč izraz misli, tako da izročimo darilo kot izraz ljubezni. Darila so kot znamenja notranje in duhovne vezi imajo čustveno vrednost.
Navzočnost v krizi je eno izmed krasnih daril, ki jih lahko daste partnerju. Vaše telo in prisotnost lahko postane znamenje ljubezni kot darilo, kar lahko kaže tudi na žalost ali bolečino ko se odstranite in umaknete iz situacije, ko vas partner želi ob sebi. Vsi zapisi o ljubezni nakazujejo, da je bistvo ljubezni duh razdajanja in nekateri imajo potrebo po sprejemanju takšnega načina izkazovanja ljubezni večjo kot drugi. Je najpreprostejši način za izkazovanje ljubezni, ki se ga lahko na hitro naučite, zato je vredno poskusiti.

Vaja: Darila so lahko brezplačna, doma narejena, cenejša ali dražja. Pomemben je namen in njihovo sporočilo. Bodite pozorni in teden dni vsak dan presenetite svojega partnerja z darilom, nato vzdržujta obdarovanje skozi vse leto, po svojem občutku in zmožnostih, vendar namen naj bo vedno izkazovanje ljubezni.

4. Usluge

Usluge so opravljene stvari, za katere bi partner želel, da bi jih naredili. Želite ugajati tako, da strežete s stvarmi in uslugami, ki jih delate namesto njega z ljubeznijo. To je lahko še en način izražanja ljubezni, če to delamo z naklonjenostjo, saj se na njih spomnimo, jih načrtujemo in v njih vložimo svojo energijo in čas. V usluge ne smemo biti prisiljeni (grožnje, če ne boš, ti bo žal…), zmanipulirani (če me imaš rad/a, bi to naredila…) niti jih ne moremo zahtevati, saj zahteve in kritiziranje (potrebujejo pojasnilo, ki se lahko sčasoma prelevi v prošnjo) ljubezen ustavijo, prošnje pa usmerjajo. Na naša dejanja največkrat vplivajo zgledi naših staršev, naša osebnost, čustva, potrebe in želje ter razumevanje ljubezni. Prošnje in odgovori na njih so odločitve, ki jih lahko izrazite drug drugemu, da stopite na skupno pot in si iz ljubezni ustrežete. Tudi ljubezen je odločitev, ki je ni mogoče vsiliti. Dejanja so tista, ki povedo več od besed, pri tem jeziku ljubezni.

Vaja: Napišita seznam uslug, ki si jih želita, drug od drugega. Izmenjajta in se pogovorita, katere stvari lahko iz ljubezni naredita ter ustrežeta drug drugemu. Seznam lahko mesečno pišeta in izpolnjujeta.

5. Dotik

Moč dotika je pri nekaterih ljudeh prvi jezik ljubezni. Lahko je objem, držanje za roke, poljubljanje in spolni odnos. Lahko ga zaznamo ljubeče ali boleče. Telo je vaše merilo, koliko dotika si želite in telo naj bo vaše merilo koliko dotika je v redu za vas. Vaše telo ste vi in vse je zapisano v vašem telesu, dovolite si ga spoznati in raziskovati. Nežen objem v težkih trenutkih, bo povedal več kot tisoč besed. Prav tako, če partnerju prepoveste dotikanje. Poseben izziv v odnosu je odkrivanje novih mest in dotikov po telesu, se temu prepustiti in se jih veseliti.

Vaja: Kateri dotiki so za vaju nekaj posebnega? Pogovorite se in si jih naklonite, spomnite se, kako ste začeli z dotiki na začetku vajine zveze, počasi in nežno.
Nap. Na poti v trgovino primite partnerja za roko.

Začnite tako, da pomislite, kateri jezik ljubezni čutite vi in kateri vam je najbližje. Katerega ste se naučili kasneje in vam je tudi blizu? Kateri pa je najbližji vašemu partnerju? Česa si vi najbolj želite od vašega partnerja? Kdaj se počutite najbolj ljubljene in povezane z njim?
Odnosi so prepleteni z vsemi jeziki, vsak pa ima enega primarnega, začnite z njim.
Pomislite na vajin odnos in začnita se učiti jezika ljubezni drug drugega, s tem se bosta povezala in gradila vajin odnos.

 

Vir: Gary Chapman- 5 jezikov ljubezni. Za še več nasvetov in bogate vsebine, priporočam da s partnerjem skupaj prebereta knjigo.